pondelok 15. apríla 2013

Zdravý nádych

Pri mnohých ťažkostiach, najmä ak niekto príde s bolesťami chrbta, sledujem počas procedúr pacientovo dýchanie. Áno, ideálne bez upozornenia, aby sa nevedomky nekontroloval. A môžem konštatovať, že veľmi veľa ľudí takpovediac nevie dýchať. Možno vám to príde ako absolútna prirodzenosť, bez dýchania človek neprežije (a keď tak možno nejaké chabé tri minúty pri plávaní). Nie je to celkom tak, ja nehovorím len o schopnosti nadýchnuť sa a vydýchnuť, ale o hĺbke nádychu, použitých svaloch, postoji... Takže poporiadku.
Azda prvé, čo (nielen mne) udrie do očí je, ak mi vojdete do miestnosti a lapáte dych. Ak ste sa neponáhľali lebo nestíhate svoj termín a viem, že pracujem na prvom poschodí, nie je to dobrý znak. Žiaľ, v dnešnom svete pojem "kondička" pomaly mizne zo slovníka väčšiny ľudí. Riešenie? Pohyb, pohyb, pohyb. Beh, cvičenie, plávanie, turistika, chôdza- čo takto vystúpiť cestou domov o zastávku skôr a pomaly sa prejsť?
Ďaľšie, čo si zaiste všimnem (u veľkej časti obyvateľstva) je, keď sa pri nádychu ramená takmer dotknú uší. Tak schválne- malá skúška: postavte sa pred zrkadlo a urobte hlboký nádych. Sledujte svoje ramená v zrkadle- nepohli sa smerom hore? Tak gratulujem! Pokiaľ sa predsa len ťahajú hore, tak musím upozorniť, že nepoužívate na dýchanie medzirebrové svaly a bránicu, ale celú šiju.
K dýchaniu sú popritom určené práve spomínané medzirebrové svaly s bránicou, keď sa nepoužívajú, jednoducho tuhnú. Skúsime to priblížiť obrazne- vezmite si taký obyčajný balónik. Áno, ten z detskej oslavy. Skúste ho nafúknuť. No, prvý krát ťažko, však? Druhý, tretí štvrtý a každý ďalší raz to však ide oveľa jednoduchšie. Tak a teraz balónik položíme na policu a necháme tak, povedzme týždeň, a potom znova nafúkneme. Zas to ide ťažšie, guma balónika jednoducho stuhla. Presne takto sa správajú svaly a kĺby, v tomto prípade celý hrudník aj s chrbticou. A to stuhnutie sa neraz prejaví bolesťou.
A čo s tým, ak sa vás to týka tiež? Znova sa postavte k zrkadlu, ruky si spojte za chrbtom a pri hlbokom nádychu ťahajte ruky smerom dolu, akoby ste ich chceli zakliesniť pod zadok a sledujte v zrkadle ramená- pozor nech sa nehýbu smerom hore.
A ešte jeden cvik, tentoraz v ľahu na chrbáte. Nohy si pokrčte tak, aby sa vám ležalo pohodlne. Jednu ruku si položte na brucho, tesne pod hrudnú kosť. Druhú na hrudník medzi prsia. Opäť budete zhlboka dýchať, teraz ale skúsite cielene dýchať iba hrudníkom alebo bránicou. Takže najprv skúste päť nádychov tak, aby ste pri nádychu (hlboký nádych je aspoň na tri doby) cítili pohyb len v ruke položenej na hrudníku, tá na bruchu je bez pohybu akoby bola položená na stole či operadle. Ďalších päť nádychov bude smerovaných opačne (hýbe sa ruka na bruchu).
A hlavne nezúfajte, keď to nejde hneď na prvý raz. Uvedomte si, ako dlho ste si na nič podobné nedávali pozor. A hlavne myslite na to, že správne dýchať je základ! ;-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára