štvrtok 25. decembra 2014

Syndróm karpálneho tunela

Veľmi častá diagnóza, najmä v dnešnej dobe. Vďaka počítačom. Čo to teda je, prečo to je a čo s tým ďalej?
V prvom rade, aj keď bolesť sa prejavuje v na ruke, resp. hlavne v prstoch, o syndróme karpálneho tunela (SKT) sa bavíme v súvislosti so zápästím. Zápästie totiž nie je jedna kosť, ale osem. A tie su na sebe dokonale naukladané. No, nie až tak dokonale ako kamene starovekých pyramíd- medzi tieto kostičky sa vlezie viac ako tenký papier. Dokonca sa medzi ne vlezú cievy a nervy ktoré pokračujú ďalej do ruky a prstov. Ich počet a spôsob uloženia umožní pohyb v zápästí a obratnosť ktorú v rukách máme.
Kde teda vzniká problém? Alebo skôr problémy, lebo ich môže byť hneď niekoľko:
Artritída alebo iné zápalové ochorenia kĺbov, keď sa drobné kostičky deformujú a priestor pre nervy sa zužuje.
Opuchy a zápaly, keď dôjde k útlaku na tieto malé tunely vonkajším tkanivom a tekutinou opuchu.
Spomínané preťaženie svalov a šliach z práce s PC či telefónom, keď na kanálik tieto stuhnuté svaly a šľachy nepríjmne tlačia.
A v neposlednej rade nezabudnime na problémy spojené s krčnou chrbticou, keď podráždené koreňové nervy menia napätie svalov a postavenie zápästia a ruky.Vtedy treba riešiť primárny problém a teda chrbát..
Najčastejšie dochádza prave k útlaku kanálika na palcovej strane ruky- SKT (ono to má svoju logiku, keďže palec používame asi najviac..) Prejavom sú potom bolesti a tŕpnutie hlavne palca, ukazováka prípadne prostredníka, niekedy prenesené dlaňou až k samotnému zápästiu. Bolesti sa objavujú najmä v noci, ale ani denné tŕpnutie nie je výnimočné. Žiaľ, na základe opisu bolestí a ťažkostí sa dá táto diagnóza len predpokladať. Celkom dobrý test je skúsiť spraviť rukami "mlynček"- ak niektorý palec zaostáva, prípadne sa tento úkon vôbec nedá urobiť, je veľká pravdepodobnosť že ide naozaj o SKT. Stopercentne to ale môže potvrdiť EMG alebo rontgen.
Liečba pozostáva z niekoľkých možností: návšteva rehabilitačného oddelenia, kde sa podajú rôzne procedúry podľa stavu, obstreky u lekára, alebo až operácia..
Je ale pár vecí, ktoré môžete i v rámci prevencie urobiť doma:
Správne si nastavte výšku stoličky k počítaču a na klávesnici vytiahnite tie nožičky, čo má schované vzadu ;-) Zápästia tak budú v prirodzenejšej polohe a nebudú sa presilovať tuhým držaním.
Dokúpte si k myške podložku s gélovým vankúšikom pod zápastie- odľahčíte tak drobné šľachy a svaly aspon troška.
Vynikajúca vec je "ježko loptička". Dá sa ľahko zohnať v zdravotníckych potrebách. Netreba nič špeciálne, len si ju gúľať medzi rukami či po stole pomocou dlane a zápästia. Výstupky jemne premasírujú a teda zlepšia prekrvenie v rukách. A kde je lepšie prekrvenie je ľahšia regenerácia.
A na záver tri jednoduché cviky na ponaťahovanie unavených rúk:
1. ruky natiahnite vystreté pred sebou. S nádychom zavrite v päsť, s výdychom vystrite prsty čím viac.
2. opäť natiahnuté vystreté ruky, teraz ale s nádychom vystreté prsty ťahajte smerom hore (akoby zápästie dozadu) a pri výdychu naspäť aby smerovali vystreté rpsty do diaľky pred vás.
3. pre veľký úspech opäť natiahnuté ruky pred sebou :-) Teraz ale pôjdu prsty s nádychom tak, aby smerovali dole a pri výdychu opäť vrátime do základnej polohy. Každý cvik zopakujte päť krát hocikedy máte tri minútky čas.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára